петак, 18. октобар 2013.

Bezbedan položaj za osobu u besvesnom stanju ili bočni „koma“ položaj




Tokom rada u hitnoj pomoći, često sam nailazila na pogrešno ponašanje ljudi kada je neko u njihovoj blizini bez svesti ili u teškoj nesvesti pod dejstvom alkohola, a najčešće posle epileptičnog napada. Uglavnom se svi bore sa jezikom osobe bez svesti, pokušavajući da ga bezbedno izvade napolje da ne bi došlo do gutanja jezika. Time se veoma često nanose povrede jezika i usne duplje, a sam taj čin je skoro nemoguće izvesti. Ovaj tekst je namenjen svima koji se nađu u takvoj situaciji, da znaju šta da učine i time olakšaju i sebi i drugima, a i korisno je naročito ako ste sami sa osobom koja je u nesvesti i nema nikog da vam pomogne. 
Važno je napomenuti da je u toj situaciji potrebno pozvati hitnu medicinsku pomoć u što kraćem roku, a da ova metoda služi za smeštanje osobe u bezbedan položaj do dolaska pomoći.

Dakle, radi se o postavljanju osobe bez svesti u bezbedan ili bočni koma položaj koji služi da se obezbedi disajni put od zapadanja jezika i da se spreči gušenje sopstvenim povraćenim sadržajem. U tom položaju tečnost otiče iz usne duplje pod uticajem gravitacije, pa se taj položaj zove još i drenažni položaj. Zato je važno da osoba leži na boku, poduprta rukom i nogom i glavom zabačenom unazad.

Položaj se koristi samo kod:

  • Osoba bez svesti koje imaju slobodan disajni put i spontano dišu
  • Osoba kod kojih se opipava puls i koje nemaju spontano krvarenje
  • Osoba koje nemaju povredu kičme

Dakle, koristi se kod svakog kod koga postoji gubitak svesti uz očuvano disanje i rad srca: osobe u alkoholisanom stanju, epileptičari kod kojih je prošla faza grčenja i bilo koje drugo komatozno stanje.
Ako je gubitak svesti prouzrokovan povredom (npr. saobraćajnom nesrećom ili padom sa visine), postoji mogućnost da je došlo do povrede kičme i pomera se samo ukoliko postoji opstrukcija disajnih puteva. Najbolje je da okretanje tada vrše dve osobe. Jedna da polako okreće telo besvesnog, a druga da pridržava glavu u neutralnom položaju izbegavajući savijanje i rotaciju vrata.
Ukoliko ste sami na mestu nezgode, a povređeni se guši, morate ga okrenuti sami, jer je opasnost od gušenja veća od rizika povrede kičmene moždine. To uradite veoma oprezno i sa minimalnim pokretanjem glave i vrata. U slučaju sumnje na povredu kičme ne vrši se zabacivanje vrata.


Postavlja se na sledeći način:


  1. Ruku osobe u nesvesti koja je bliža vama, u ovom slučaju levu, savijte u laktu i povucite do visine glave sa dlanom okrenutim nagore.
  2. Drugu ruku podvucite između obraza i podloge (desnu ruku ispod levog obraza) i pridržavajte je u tom položaju dok budete okretali osobu.
  3. Slobodnom rukom savijte nogu koja je dalje od vas u kolenu tako da stopalo ostane na zemlji.
  4. Sada prebacite savijenu nogu preko druge noge
  5. Nežno zabaciti glavu unazad čime će se otvoriti disajni put i olakšati disanje.
     

       


    U slučaju da je osoba u koma položaju duže od 30 minuta, okrenite je na suprotnu stranu, da se rastereti pritisak tela na ruku.

    I sada ste vi slobodni da se krećete, telefonirate, tražite pomoć, bez brige da će se osoba ugušiti ili „progutati jezik“. 

   

Нема коментара:

Постави коментар