среда, 11. март 2020.

Malo o Koroni

Ovo je vreme kada moramo imati svest o sopstvenoj odgovornosti, bez da tražimo krivca u drugima. Očigledno nije dovoljan primer drugih zaraženih zemalja, posebno veoma blizu nam Italije, da shvatimo ozbiljnost situacije. Zaboravimo pljuvanje po vlasti i Vučiću, pošto to neće sprečiti da se zarazimo, ali će širenje zaraze sprečiti neka pravila kojih ćemo se pridržavati:
1. Ako vlast ne brani masovna okupljanja, koncerte, bioskope, pozorišta, mi možemo da ih ukinemo time sto nećemo ići na ta mesta.
2. Izbegavajmo gradski prevoz. Ko ne može - obavezno da gleda da stoji pored prozora, da ne ulazi u preteranu gužvu. Ako je i to neizbežno, da nakon izlaska iz autobusa steriliše ruke alkoholom, kao i sve predmete koje je dodirivao (mobilni, novčanik, kartice...), poželjne su i rukavice i maske koje se nakon izlaska bacaju. Izbegavati jako blizak kontakt sa drugom osobom.
3. Ukoliko dobijemo neke od simptoma: kašalj, temperatura, bolovi u misicima i kostima, čak i kijavicu, konjuktivitis, proliv, obavezna je izolacija. Izolacija u kućnim uslovima podrazumeva da mi sedimo u posebnoj sobi, odlazimo u kupatilo posle svih ukućana, nakon čega se sve steriliše, a hrana nam se ostavlja ispred vrata.
4. Ukoliko nemamo simptome, a sumnjamo da smo bili u kontaktu sa zaraženom osobom, ili smo proteklih dana bili po nekim gužvama, autobusima, skupovima onda obavezno da izbegavamo kontakt sa starim ili bolesnim ljudima. Ako moramo da se vidimo sa nekim članom porodice, da to bude bez kontakta, na razdaljini od barem 2m, u rukavicama i u dobro provetrenoj prostoriji. Posle našeg odlaska da se sve što smo dodirivali steriliše alkoholom i operu ruke.
5. Počele su da se šiju maske koje simuliraju hirurške. Poželjno je nabaviti barem i takve.
6. Najugroženije su osobe izmedju 65 i 85 godina, posebno one sa pridruženim hroničnim bolestima (povišen pritisak, dijabetes, srčane bolesti) i sa oslabljenim imunitetom, tako da mi "mladji" u suštini njih štitimo od nas koji možemo da budemo zdrave kliconoše.
Npr. u Italiji je najveće širenje zaraze poteklo od porodičnih lekara koji su bili te zdrave kliconoše (150 lekara su bili zaraženi, a da nisu ni znali - ili su sve pripisivali "prehladi").
7. Važno je ozbiljno shvatiti sve ovo, pošto da ponovim, Italija nije i vidite gde je sad. Nemojmo biti glupi, nego učimo na tudjim greškama i primerima. Jedan grad u Italiji juče nije imao ni jednu novu zaraženu osobu, baš zbog svih ovih preduzetih mera. Zašto ne bismo i mi radili isto. Pustite političare i ne oslanjajte se na njih, već na svoju savest i svoj zdrav razum.
8. Preporučujem čitanje  teksta kolege pulmologa dr Srdjana Lukića, koji je kratko i jasno sve objasnio.
9. Zapamtite da nema dovoljno respiratora za masovnu epidemiju i da će lekari biti primorani da biraju kome se najpre ukazuje pomoć i da postoji mogućnost da vaša majka ili otac ne dobiju adekvatno lečenje da bi se pomoglo mladjoj osobi.
A leka ima, lek je pridržavanje pravila ponašanja bez obzira na sve i bez izuzetaka (preporuke WHO, pranje ruku, dezinfekcija i dr. ).
10. Za kraj malo optimizma: Italijani oko 2 meseca nisu prepoznavali virus, sve simptome su pripisivali sezonskom gripu, malo jačem, pošto su mladji imali blage tegobe, ozdravljivali, stari umirali, ali kao to je jači grip, dok se nisu vratili unazad u istorije bolesti i videli da su svi imali virusne pneumonije i dok se nije razboleo profesor fizičkog od 38g iz punog zdravlja koji je zavrsio na respiratoru i neko se dosetio da ga testira, da bi shvatili da u tom mestu ima 500 zaraženih i svi su posećivali isti kafić i imali različite simptome od blagih do teških. Mi barem znamo sa čim se suočavamo, samo je važno da se situacija ozbiljno shvati, lako ćemo se smejati kad sve prodje sto smo bili spremni za apokalipsu, ali je sada važno da se ponašamo kao da je trenutno apokalipsa.
11. Hirurške maske se mogu koristiti oko 2h, posle se bacaju. Skidaju se tako sto se iznutra uhvate, odmah bace u zatvorenu kantu, a ruke operu. Šivene maske se mogu prokuvati u vodi, oprati deterdžentom i ispeglati pre novog korišćenja.

dr Fabiola Gasperini
Specijalista interne medicine