уторак, 12. новембар 2013.

REANIMACIJA - masaža srca




U prethodnim tekstovima smo govorili o osnovnim pravilima pružanja prve pomoći – eliminisanju stranog tela (ukoliko se radi o gušenju), pravilnom koma položaju i proveravanju da li su osobi ugrožene vitalne funkcije (metoda „gledaj-slušaj-oseti“). Međutim, kada utvrdimo da osoba u nesvesti ne diše i nema karotidni puls (na vratu), započinjemo reanimaciju (CPR) masažom srca.

Veoma je važno da se masaža srca izvodi PRAVILNO, inače nema efekta i može doći do novih povreda. Ponovo napominjem da je pre svega važno ODMAH POZVATI HITNU POMOĆ i dati precizne informacije lekarima. Možete istovremeno i upaliti spikerfon na telefonu i zamoliti lekara da vas navodi šta da radite dok ne stigne ekipa.

Nemojte paničiti i pripremite se da je pravilna masaža srca fizički jako naporna, pa je preporuka da se smenjujete sa nekim, ali bez gubljenja i sekunde u ritmu.

Masaža srca se započinje samo ukoliko postoji gubitak karotidnog pulsa kod bolesnika bez svesti. Vrlo je važno da se osoba postavi u ležeći položaj na leđima i na tvrdu podlogu (ukoliko se nalazi na krevetu, prebacite ga na pod ili ispod njega postavite dasku). Masaža srca na mekoj podlozi nema nikakvog efekta.

Mesto kompresije je dva prsta od kraja grudne kosti, na sredini grudnog koša, između bradavica. Vrlo je važno da se odredi tačno mesto kompresije, jer od toga zavisi uspeh reanimacije.
Ako je pritisak niži od tog mesta, može doći do oštećenja jetre, dok pritisak u stranu može dovesti do preloma rebara ili oštećenja organa koji su tu smešteni. 

Pravilan položaj ruku

Na to mesto se postavi mekani deo dlana jedne ruke, a dlan druge ruke se stavi preko prve. Prsti ruku se ukrštaju da bi se sprečio pritisak prstiju na grudni koš i moguć prelom rebara i vrši se kompresija pritiskom u korenu dlana.

Pravilan položaj za masažu srca
Pravilan položaj tela je klečeći sa torzom nagnutim nad osobom i ispravljenim laktovima, jer je vrlo važno da se kompresija izvodi celim gornjim delom tela, a ne iz laktova.


Ritam mora biti konstantan i brzinom od oko 100 otkucaja u minuti, a da biste lakše pratili ritam, zamišljajte pesmu „Stayin’ Alive“ od grupe Bee Gees – refren je adekvatna brzina ritma. Kompresija se vrši odsečnim pokretima do 5cm u dubinu kod odrasle osobe. Tokom masaže srca ne odvajati dlanove od zida grudnog koša i ne premeštati ih. Snagu kompresije treba prilagoditi uzrastu, odnosno konstituciji osobe koja se spašava.

Prema najnovijim preporukama dozvoljeno je izvoditi samo kompresije grudnog koša ukoliko spasilac ili ne želi ili se ne oseća sposobnim da izvodi veštačko disanje. Međutim, ovo je korisno samo u prvih nekoliko minuta dok ne stigne Hitna pomoć. Ukoliko je situacija takva da Hitna pomoć nije u mogućnosti da stigne tako brzo, potrebno je uključiti i PRAVILNO veštačko disanje o čemu će biti govora u narednim tekstovima.